Deze workshop is speciaal bedoeld voor stellen. Stellen die al jaren samen wonen of getrouwd zijn en ook voor stellen die minder lang bij elkaar zijn, zijn van harte welkom! Onze grootste leerschool is misschien wel de partnerrelatie. Als we elkaar net leren kennen leven we vaak op een roze wolk. We zien alleen elkaars prachtige kwaliteiten, elkaars schoonheid en we hebben het gevoel dat we eindelijk thuis komen. Er is een diep verlangen in een ieder van ons om zo welkom te zijn. Om zo gezien te worden. 

Maar dan, op die verschrikkelijke dag, reageert je partner opeens anders dan jij van hem of haar verwacht. De roze wolk spat uit elkaar. Opeens zie je een heel andere kant van je partner. Daar kan je partner niks aan doen! Als je eerlijk bent, weet je dat wel. Jij wordt gewoon getriggerd in oude pijn.

 

Op 16 december van de relatie workshops gaan we ons bezig houden met Volwassen Afhankelijkheid. Nu hoor ik je denken: 'afhankelijkheid'? Voor sommige mensen is dat zoiets als vloeken in de kerk. Zij zijn grootgebracht met de overtuiging dat je vooral niet afhankelijk moet zijn van een ander. Je moet vooral op eigen benen kunnen staan.


Ik, Digna, weet nog goed dat mijn vader in 1992 tegen me zei: "Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid en kan haar eigen boontjes doppen". Dat was een postbus 51 spotje uit die tijd. Het heeft me de boodschap gegeven vooral zelfstandig te zijn en geen hulp te vragen.


Op zich is het natuurlijk heel gezond om op eigen benen te staan en zelfstandig een aantal zaken te kunnen regelen. Niets mis mee. Echter wij, Peter en Digna, zijn ook van mening dat het een feit is dat je afhankelijk bent van elkaar. Wanneer we goed kijken, dan zie je dat je helemaal niet 'los' bestaat. Je bestaat in alle opzichten uit relatie, je kunt niet anders dan dingen 'in relatie' doen. Denken dat je een losstaand 'iets' zou zijn is een illusie.


Toen je werd geboren was je compleet afhankelijk van je vader en moeder als het gaat om eten en drinken, een schone luier, liefdevolle aanraking en geruststelling. Een paar jaar later ging je naar school, daar heb je leren rekenen en schrijven. Deze kennis is dus niet van jou, dat heb je geleerd van anderen met wie je in relatie was.  Je bent wie je bent dankzij de mensen die je bent tegengekomen in je leven! Op dit moment leer je nog steeds van mensen om je heen en ben je van hen afhankelijk.


Alles is met alles verbonden. Dit is iets wat in onze maatschappij totaal uit beeld is geraakt. Kinderen denken soms dat melk uit een pak in de supermarkt komt. Dat hier een weiland met gras, een koe, een boer, een vrachtwagenchauffeur, een melkfabriek met medewerkers, een supermarkt met vakkenvullers en een kassajuffrouw voor nodig is, is helemaal uit beeld geraakt. We staan op eigen benen en zijn toch totaal afhankelijk van alles om ons heen. We zijn volwassen afhankelijk van elkaar.


Zo is het ook met partners. Alles wat jij doet, is een gebaar in relatie. Elke keer dat je je geliefde een knuffel geeft, is dat een gebaar in de relatie. Elke keer dat jij je afsluit door je achter de computer je terug te trekken, is ook een gebaar in relatie.
Normaal gesproken denken we dat we in een relatie moeten kiezen tussen onszelf zijn, autonoom zijn en verbonden zijn, afhankelijk zijn. Ze lijken tegenstrijdig aan elkaar en ze blijken twee kanten van dezelfde medaille.


Tijdens deze workshopdag gaan we onderzoeken hoe 'volwassen afhankelijkheid' er binnen jouw relatie uit kan zien. Hoe jullie als partners zowel op eigen benen kunnen staan als op waarachtige wijze van elkaar afhankelijk kunnen zijn.


Wil je erbij zijn? Laat het weten! Je bent, samen met je partner, van harte welkom.

 

Digna geeft deze workshop samen met haar partner Peter Hofstee-Schenk.

Datum:
16 december 2018

Vervolgdata:
13 januari 2019 (Jezelf zijn in relatie)
24 februari 2019 (Verlangens binnen relatie)
14 april 2019 (Omgaan met boosheid)
30 juni 2019 (Trouw zijn)

Locatie:
Djoj Rotterdam, Anthony Duyklaan 5 te Rotterdam


Investering:
160 euro per stel per dag. Er is plek voor maximaal 10 stellen die deelnemen. Je kunt je bijdrage voldoen via rekeningnummer NL94 ASNB 0709 1893 62 Digna Schenk o.v.v. Eenvoudig Beminnen + datum + je volledige voor en achternaam.


Aanmelden en informatie:
Stuur een berichtje aan Digna of bel met 06-45826724