De Dans van het Leven!

Biodanza wordt ook wel de Dans van het Leven genoemd.

 

Stel je voor dat het Leven een Dans is, dat elke dag als je opstaat jouw dans begint; je eerste voet uit bed, de andere voet uit bed en daar ga je…Dansen! Je danst onder de douche, je trekt dansend je kleren aan, je doet dansend de gordijnen open. Dan verstilt je dans en gaat toch verder, terwijl jij lekker van je ontbijt geniet! Je ruimt dansend de tafel af en gaat dansend doen, wat je die dag te doen hebt. Elke ontmoeting die je hebt, is een dans. Met iedereen die je ontmoet, dans je op een andere manier. Dat is de Dans van het Leven; steeds anders, nieuw, inspirerend en vrij. Dat is ook Biodanza; inspirerend, vrij en vreugdevol. Geniet van JOUW DANS!!! Geniet van BIODANZA!!!

 

Biodanza brengt je dicht bij jezelf. Door alleen te dansen en zelf te ervaren wat beweging en dans met je doen, kom je thuis in je eigen lichaam en jouw bewustzijnswereld. Als je hier bewust bij aanwezig bent, kun je veel over jezelf ont-dekken. Om die reden wordt Biodanza ook wel persoonlijke groei door middel van dans genoemd.

Naast het contact met jezelf, geeft Biodanza je de mogelijkheid om in contact te zijn met anderen. Samen dansen en plezier hebben, samen bewegen en naar elkaar luisteren, dat is de basis van Biodanza en tevens de basis van onze relaties. Hier komt de relatie om de hoek kijken. Je afstemmen op anderen. Hoe ben jij in een relatie? Hoe reageer je, sta je open voor anderen? Hoe geef je je grens aan, en op welke manier luister jij naar de grenzen van anderen? Ook in het relationele veld kom je dus van alles tegen in Biodanza. Een prachtig veld om te ontdekken en te leren en te oefenen.

Biodanza verbinding
Biodanza is heel eenvoudig en kan door iedereen beoefend worden. Het is heel direct en volledig in het moment. Het helpt je om bewust aanwezig te zijn in hier en nu. Je zou het een vorm van meditatie kunnen noemen, omdat het je uitnodigt bewust aanwezig te zijn tijdens de dans.
 

Deze vorm van beweging heeft vele effecten. Een paar voorbeelden zijn; het brengt je thuis in hier en nu, het geeft je zelfvertrouwen en is stressverminderend. Het maakt je zacht en leert je op een affectieve wijze omgaan met jezelf en met anderen. Het geeft je kracht om te doen wat je graag wilt doen en het leert je meer te genieten van het moment waardoor je levenslust toeneemt.


Reacties van deelnemers:
"Al na 1 avond Biodanza had ik echt zo veel energie, dat ik bijna niet wist wat me overkwam. Ik ging - voor mijn doen - veel te laat naar bed, maar had meer energie dan dat ik gewent was".


"Biodanza is voor mij een prachtige omgeving om mezelf te ontmoeten en tevens te oefenen in op affectieve wijze contact maken met anderen".

"Biodanza leert me aanwezig te zijn in het hier en nu. Heel eenvoudig zijn met alles wat in mij aanwezig is en gezien wil worden".

Biodanza komt oorspronkelijk uit Chili, waar Rolando Toro Araneda, de oprichter, jarenlang bezig is geweest om dit systeem te ontwikkelen. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan om dit systeem te creëren. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds onderzoeken gedaan om het systeem aan te passen en te vernieuwen aan de behoeften van deze tijd. Biodanza wordt op dit moment in meer dan 40 landen over de wereld gegeven en het blijkt dat Biodanza op iedereen effect heeft. Het maakt niet uit waar je geboren bent, welke leeftijd je hebt, wat je culturele achtergrond is of je gelovig bent of niet, Je bent van harte welkom in de wereld van Biodanza.

Rolando Toro BiodanzaDeze foto is van Rolando Toro Araneda, de creator van Biodanza

 

Een klein stukje theoretische achtergrond:

Het idee achter de Biodanza is dat er 5 ´lijnen´ van identiteit bestaan die het levensgeluk van een mens weergeven. Deze 5 lijnen worden in de Biodanza de ´5 lijnen van Vivencia´ genoemd en ze zijn achtereenvolgens; vitaliteit, creativiteit, affectiviteit, sensualiteit en transcendentie . Door het vertalen van emotie in beweging, worden deze lijnen versterkt en dat kan ervoor zorgen dat je je fitter voelt, meer plezier hebt in het leven en het vermogen om te genieten van elk moment van de dag.

In stukje hiervoor staat het woord vivencia. Dit is een woord dat niet te vertalen is en daarom gebruiken we in de Biodanza dit woord. Vivencia betekent, de ervaring van het moment. Het betekent dus dat je helemaal in het hier en nu bent en helemaal kunt ervaren wat er op dit moment aanwezig is. Biodanza is een systeem dat je wil leren om hier en nu aanwezig te zijn. Hier en nu aanwezig zijn met alles wat er is. Er hoeft niets weg, je hoeft nergens naar toe. Precies zoals je jezelf op dit moment ervaart is de rijkdom. Voor ons dagelijkse leven is dit heel tegendraads. Dan willen we van A naar een plek die Beter is/lijkt. In Biodanza leren we dat precies zoals het is, helemaal heel en compleet is.De 5 lijnen nader uitgelegd

Vitaliteit: Het leven met energie en levenslust tegemoet treden. Biodanza wil je helpen in beweging te komen waardoor je meer energie krijgt. Door de energie heb je vaak meer zin om dingen te ondernemen. Levenslust neemt toe. Daadkracht neemt toe. Je levendigheid krijgt nieuwe glans. 

Creativiteit: Biodanza nodigt je uit om creatief te zijn. Je hoeft echt geen Picasso te worden of net zulke muziek te schrijven als Mozart indertijd deed of Queen een poosje later. Het gaat erom dat je je eigen creativiteit ontdekt. In dans kunnen we spontaan creatief zijn. Het is een creativiteit die vanuit onze aard komt, wie we van nature zijn.

Een jonge vrouw liep langs een danszaal en zag in de zaal een prachtige vrouw een overweldigende balletuitvoering dansen. De jonge vrouw bleef als betoverd staan kijken, met open mond, vol bewondering. De ballerina danste de sterren van de hemel, elke beweging tot in de perfectie uitgevoerd. Toen ze klaar was, klapte de jonge vrouw en riep vol overtuiging: “dat was prachtig, zo wil ik ook dansen!” Hierop antwoordde de ballerina: “Dank je wel dat je mijn manier van dansen mooi vind, doch leer dansen zoals jij danst, dans jezelf!” Dit is nu precies waartoe Biodanza je uitnodigt. Dans zoals jij danst. Dans jouw straling.

Affectiviteit: Binnen de Biodanza is er veel contact. Dit contact is op basis van Universele Liefde. Dit is Liefde die geheel gebaseerd is op feedback met elkaar, vol tederheid en respect voor de grenzen van jezelf en de ander. In onze maatschappij zijn we deze manier van omgang met elkaar (een beetje) kwijt geraakt. We gaan over onze eigen grenzen heen en we gaan over de grenzen van anderen heen. Biodanza wil ons weer leren luisteren naar onszelf en de ander om op die manier relaties op te bouwen die helend zijn.

Sensualiteit:
Het ervaren van plezier, verlangen en je eigen sensualiteit. Genieten van jouw straling en levenslust. Ieder van ons is een sensueel levenslustig wezen. Hier contact mee maken, maakt dat we direct contact maken met onze eigen straling. Ons willen wordt wakker. We nemen vorm aan. Onze eigen vorm. Op die manier kunnen we vorm in verbinding zijn. 

Transcendentie:
 Herinneren wie je ten diepste bent. Ieder van ons is een deel van een oneindig, ondeelbaar geheel. Je bent geen losstaand 'ik-je', je bent altijd in verbinding met alles en iedereen. We zijn ook uitermate afhankelijk van elkaar en onze omgeving. Deze verbinding en afhankelijk ervaren, maakt ons ruim, dankbaar, devotioneel en liefdevol.

Zoals al eerder geschreven; Biodanza is eenvoudig, direct en in het moment. Het is open voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw, vitaal en minder vitaal. Biodanza heet je welkom, ongeacht religieuze achtergrond, ras, huidskleur of sociale status. Je bent van harte welkom!!